Al enige tijd was ik nieuwsgierig naar een techniek die ‘pyrografie’ heet. Het op hout branden van tekst of afbeelding. Of anders gezegd; het op hout tekenen door middel van hitte. Hiervoor kun je verschillende gereedschappen gebruiken. Het werken met een goedkope soldeerbout is vaak een eerste kennismaking met de techniek. Dit was voor mij ook de manier waarop ik ermee begon. Maar er zijn ook echte pyrografie-apparaten. Deze zijn wat comfortabeler en daarvan kun je de hitte kunt instellen waardoor je betere controle hebt over de snelheid en de tint van het branden. Hier is bijvoorbeeld een apparaat van het merk Robert Sorby te zien. Voor het branden van grotere oppervlaktes gebruikt men vaak vlambranders van verschillende soorten en maten.
Zo nu en dan maak ik kleine unieke items, door bv kookspatels of flesopeners te voorzien van pyrografie. Dit soort kleine handgemaakte cadeautjes zijn leuk om voor vrienden of familie te maken. Tot nog toe heb ik o.a. 2 unieke kookspatels gemaakt. Deze vielen goed in de smaak bij degene die ze kregen. De techniek ligt me wel, dus vanwege de mooie resultaten wil ik hier zeker wat meer mee gaan doen.
Het is alleen wel belangrijk om een wat snellere en meer comfortabele manier van werken te realiseren. Zo’n goedkope soldeerbout is namelijk niet erg comfortabel om lang mee te werken. Met een echt pyrografie-apparaat en een betere manier van het overbrengen van het design op het hout moet het wat prettiger worden om deze techniek wat vaker te gebruiken.
De designs voor deze items maak ik op de computer, door over een foto heen te tekenen. Zo kan ik vrij gemakkelijk verschillende indelingen proberen om te zien wat het mooiste is. Voor het overbrengen van het design denk ik eraan om een simpele print op ware grootte te maken en deze bv met carbonpapier op de spatel over te brengen. Daarna kan ik de contouren branden en daarna de vlakken. En als zoiets vrij snel te doen is, wie weet maak ik dan ooit nog wel eens iets voor klanten.